Израелските военни заявиха, че са открили и унищожили стратегически тунел на

...
Израелските военни заявиха, че са открили и унищожили стратегически тунел на
Коментари Харесай

Израелската армия е унищожила ключов тунел на „Хамас“, свързващ северната и южната част на Газа

Израелските военни обявиха, че са открили и унищожили стратегически тунел на " Хамас " в линията Газа, който се е простирал на няколкостотин метра, съобщи ДПА.
Той е минавал на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, поречието на реката, която разделя северната и южната част на Газа.
Бойци от палестинската войнствена формация " Хамас " са употребявали тунела, с цел да се придвижват неусетно през крайбрежната линия, се споделя още в изказването. 
Израелските бойци към този момент бяха заели позиции по продължение на Уади Газа преди седмици, с цел да попречат на бойците на Хамас да се придвижват по суша сред двете елементи на територията.
Обширният лабиринт от тунели, изграден от Хамас - прочут в разговорната тирада като " метрото на Газа " - съставлява голямо предизвикателство за израелските въоръжени сили, показва ДПА.
След терористичната офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, израелските военни се опитват да унищожат групировката и нейната инфраструктура. Израел пресмята, че тунелите се простират на стотици километри през дребната и гъсто обитаема линия Газа.
Смята се, че множеството от над 100-те заложници, които " Хамас " към момента държи, се намират в тунелите. Смята се също, че ръководителят на " Хамас " в Газа Яхия Синуар. и неговите висши командири се крият в тунелите южно от Уади Газа в региона на Хан Юнис. 
По силата на съглашение, реализирано с посредничеството на Катар сред Израел и " Хамас ", израелските заложници в линията Газа ще получават медикаменти.
Кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че закупените във Франция медикаменти в началото ще бъдат превозени през днешния ден до Египет на борда на два катарски военни самолета. Оттам те ще бъдат превозени до линията Газа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР